Bezpochyby najčastejším nápojom, ktorý do seba vysokoškolskí študenti nalievajú veľké množstvo, je kvalitná zrnková káva. Obsahuje kofeín, ktorý má povzbudzujúce účinky a ktorý dokáže oddialiť únavu pri učení. Počas skúškového obdobia je to nepostrádateľný pomocník. Čierna káva je však aj spoločníkom každého, kto si chce na chvíľu oddýchnuť, je to aj tradičné občerstvenie, ktoré dostanete na návšteve.
Odkiaľ sa káva vzala
Keď sa kohokoľvek spýtate, odkiaľ sa vzala káva, najskôr vám odpovie, že z Arabského polostrova. Čo je pravda, ale len napoly. Arabi sú tými, ktorí začali ako prví variť horký čierny nápoj, ale kávovníky majú domovinu v Etiópii, kde rastú voľne. Odtiaľ ich v 13. až 14. storočí do Arábie doviezli bojovníci. Dlhé stáročia mali Arabi monopol na pestovanie kávy. To už v súčasnej dobe neplatí a kávovníky sa pestujú prakticky po celom svete. Kvalitná zrnková káva tak môže byť z Hondurasu, Peru, Brazílie, Vietnamu aj z Indonézie.
Akú kávu si vybrať
Najčastejšie sa pestujú dva druhy kávovníka – arabica a robusta. Líšia sa obsahom kofeínu v kávových zrnách. Zatiaľ čo arabica ho má menej, tak robusta je na neho bohatšia. Možno vďaka tomu chutí káva arabica jemnejšie oproti robuste, ktorá je zemitejšia. Ponuka týchto káv v obchodoch aj pražiarňach je veľmi pestrá, takže stačí si kvalitnú zrnkovú kávu kúpiť a ochutnať. Nezabudnite ju vhodne doma uskladniť, a to najlepšie na tmavom a suchom mieste v uzavretej nádobe, na ktorej nemajú prístup slnečné lúče.
Praženie kávy
Veľmi záleží aj na spôsobe praženia zelených zŕn a ďalej na tom, ako budete kávu pripravovať. Použiť môžete dripper, džezvu, moka kanvičku aj automatický kávovar, ktorý vám kávu nielen namelie, ale aj uvarí. Nedá sa povedať, ktorý zo spôsobov je najlepší, pretože všetky si nájdu svojich priaznivcov.
Ako často pijete kávu? A ktorá je vaša najobľúbenejšia?