- Reklama -zprávy

Výber obalového materiálu ovplyvňuje kvalitu jedla. Ukážeme vám ako

Date:

Share:

Balenie potravín je nevyhnutnou súčasťou gastro priemyslu, pretože pomáha udržiavať kvalitu potravín a predlžuje ich trvanlivosť. Môže tiež ovplyvniť chuť jedla, textúru a dokonca aj nutričnú hodnotu. Obalové materiály vo vašej gastro prevádzke preto musia byť odolné, pevné a vyrobené z kvalitných materiálov, aby sa jedlo k spotrebiteľovi dostalo vždy čerstvé a so zachovanou pôvodnou konzistenciou. Na výber máte z viacerých možností, všímajte si vždy typ použitého materiálu.

Materiál rozhoduje

Typ materiálu použitého na obaly má zásadný vplyv na kvalitu jedla. Rôzne materiály odlišne ovplyvňujú teplotu, vlhkosť, svetlo a obsah kyslíka v balení, čo môže viesť k znehodnoteniu jedla a rastu baktérií. Najmä plastové nádoby môžu zachytávať vlhkosť a vytvárať teplé a vlhké prostredie, ktoré podporuje rast baktérií. Prenikanie kyslíka do niektorých obalov zase vedie k oxidácii a zhoršeniu kvality potravín. V súčasnosti je na trhu k dispozícii veľké množstvo rôznych druhov obalov potravín. Každý typ balenia má svoj vlastný súbor výhod a nevýhod, ktoré ovplyvňujú vaše jedlo. Tu je prehľad tých najbežnejších:

  1. Papierové obaly

Papier je pravdepodobne najstaršou a najbežnejšou formou balenia potravín. Na tento účel ho používali Číňania už v druhom storočí pred Kristom. Jeho príbuzný – kartón bol vynájdený v 70. rokoch 19. storočia a stal sa populárnym najmä pri výrobe škatúľ na obilniny. Papier je všestranný obalový materiál so širokým využitím od pergamenových papierov cez kraftové misky na polievku a papierové prestieranie na stôl, až po krabice z vlnitej lepenky na torty či pizzu. Papier má tiež vynikajúce vlastnosti z hľadiska pevnosti a hmotnosti a pre gastro prevádzku znamená nízke náklady, teda za svoje peniaze dostanete dobrú kvalitu. Papier je tiež biologicky odbúrateľný, opakovane použiteľný a udržateľný. Vyrába sa z obnoviteľných zdrojov a dá sa dobre recyklovať. Na jedlo nemá negatívny vplyv z hľadiska jeho kvality. Nemusíte sa báť ani rozmočenia, pretože papierové obaly sú dostatočne odolné.

  1. Plastové obalové materiály

V porovnaní s inými obalovými materiálmi je plast najmladší z hľadiska doby, kedy bol objavený. V 50-tych rokoch minulého storočia sa plasty spopularizovali aj v potravinárskom priemysle vo forme styrénu. Plastové fľaše, ktoré poznáme dnes, sú vyrobené hlavne z PET (polyetyléntereftalátu). Plast je univerzálny a bežne používaný materiál vďaka svojej ľahkosti a cenovej dostupnosti. Jednou z hlavných nevýhod plastových obalov je to, že nie sú veľmi odolné a ľahko sa zničia. Navyše môžu tiež vylúhovať chemikálie do jedla a poškodiť zdravie ľudí. Väčšina plastov sa síce dá recyklovať, ale vyžaduje si to veľké množstvo energie. Ich toxicita spôsobená uvoľňovaním mikroplastov do životného prostredia, znečisťovanie pôdy, vody a následne ohrozenie zdravia živých organizmov núti spoločnosť prehodnocovať využitie plastov. Taktiež existujú obavy z kontaminácie počas procesu ich recyklácie.

  1. Ekologické obaly

V súčasnosti sa v gastro sektore dostávajú do popredia novšie materiály, ktoré sú 100% biologicky odbúrateľné a recyklovateľné. Príkladom sú obalové materiály vyrobené z kukurice alebo pšeničného škrobu, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a pri správnej likvidácii sa úplne rozložia. Obaly na jedlo vyrobené z vlákna cukrovej trstiny, ktorá je vedľajším produktom výroby cukru, sú vhodné aj do mikrovlnnej rúry a sú 100% biologicky odbúrateľné. Majú hladký, jemný povrch, sú dostatočne stabilné a nepremastiteľné. Cukrová trstina je vhodná pre styk s potravinami a oveľa šetrnejšia k prírode a životnému prostrediu ako plast. Obalové materiály z cukrovej trstiny sú aktuálne považované za biologické „High Tech“ produkty. Tieto obaly však potrebujú špecifické zariadenia na kompostovanie, aby sa úplne rozložili.

━ nové příběhy

Helly Hansen: Špičkové vybavenie pre prácu aj voľný čas

Keď príde reč na kvalitné outdoorové a pracovné oblečenie, Helly Hansen (často označované skratkou HH) je meno, ktoré rezonuje medzi profesionálmi aj milovníkmi prírody....

Circus Circus 81 | Vitaj v cirkuse výhier!

Dámy a páni, vitajte v našom najnovšom cirkuse plnom zábavy, výherných línií a luxusných výhier! Naša domovská dielňa Kajot si pre teba pripravila luxusnú...

Senzorové batérie: Hygienické a úsporné riešenie pre verejné priestory

V ére, kedy sa kladie čoraz väčší dôraz na hygienu a efektívne využívanie zdrojov, sa senzorové batérie stávajú neodmysliteľnou súčasťou verejných priestorov. Tieto moderné...

Ako kúpiť párty stan so zľavou

Ťaží vašu akciu napätý rozpočet? Svoj párty stan môžete získať oveľa lacnejšie. Okrem pôvodných cien je možné kúpiť stan aj so zľavou.Ako a kedy?Koľko...

Vplyv technologických inovácií na efektivitu skladovania v plachtových halách

Technologické inovácie neustále menia spôsob, akým podniky riadia svoje skladovacie operácie, najmä v prípade plachtových hál. Tieto inovácie prinášajú nové možnosti a zlepšenia, ktoré...
- Komerční sdělení -pr článek